TILLÄMPANDE AV JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING I tävlingsverksamheten

Finlands Svenska Skidförbund FSS  har skapat för medlemsföreningar direktiv med konkreta tips på hur jämställdhet och likabehandling kan förverkligas i praktiken under tävlingar. Önskemålet är att tävlingar subventionerade av Finlands Svenska Skidförbund FSS skulle enligt mån av möjlighet och resurser förverkliga dessa förslag.

Föreningarna får gärna också delge erfarenheter för hur förverkligandet i praktiken lyckats och komma med utvecklingsförslag. Genom att förverkliga en mer jämställd och jämlik idrott främjas på samma gång en respektfull och trygg idrott. Därmed motverkas även osakligt beteende.

DIREKTIV FÖR KONKRET FÖRVERKLIGANDE AV JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING UNDER TÄVLINGSARRANGEMANG 

Finlands Svenska Skidförbund och Finlands Svenska Idrott (FSI) har sedan år 2020 bundit sig till en ny jämställdhets- och likabehandlingsplan. Avsikten med den nya planen är att mer praktiskt och konkret förverkliga jämställdhet och likabehandling i den finlandssvenska idrottens alla nivåer. Tanken är att inom alla delar (bland annat ungdoms-, tävlings, tränings-, utbildnings- och motionsverksamhet) skall göras handlingar som främjaren jämställd, jämlik, normmedveten och respektfull idrottsverksamhet. Med dessa handlingar vill man motverka osakligt beteende. I detta dokument finns samlat direktiv som är riktade till Finlands Svenska Skidförbund FSS medlemsföreningars tävlingsarrangörer. Dokumentet innehåller tips och förslag på hur man i praktiken kan förverkliga jämställdhet och likabehandling inom tävlingsverksamheten. FSS hoppas att tävlingsarrangörerna i mån av möjlighet strävar till att förverkliga dem.

CHECKLISTA FÖR TÄVLINGSARRANGÖRER

  1. Börja med att läsa guiden Jämställdhet och likabehandling inom idrott (punkt 2 och 3 på sida 4 samt sidorna 5-6 ). Kan dessa förverkligas under era tävlingar? 
  2. Ta i beaktande tillgängligheten på ert evenemang. Läs “Checklistan för mer tillgängliga evenemang” föreningsstigen i paraidrott
  3. Fundera hur ni kan uppfylla en inkluderande marknadsföring och kommunikationen före, under och efter tävlingarna. Tips hittar ni i guiden Inkludera alla med kommunikationen
  4. Poängtera före och under tävlingarna att ett respektfullt bemötande förväntas av alla som är involverade i evenemanget. Detta kan ni göra genom att använda er av Respekt inom idrott -material. Poängtera i inbjudan att respekt är en viktig del av evenemanget genom att ha Respekt inom idrott – stämpeln med, lägg Respekt inom idrott – affischer på anslagstavlan och läs upp Respekt – hälsningen i högtalarna.  Använd i tävlingarnas sociala media #respektinomidrott hashtagen och Facebook profil ramen. Läs mer om konceptet och dess material på denna sida.
  5. Visa att under ert tävlingsarrangemang är dam- och herrsidans klasser likvärdiga. Detta kan ni konkret påverka genom att dela ut likvärdiga priser för både dam- och herrklassens idrottare samt lyfta fram och informera jämlikt om både dam-och herrklassens idrottare i nyhetsbevakningen. Använd också konsekvent samma benämning av idrottarna, exempelvis herr- och damidrottare (undvik idrottare och damidrottare). Läs mer om jämställda tävlingsupplägg i guiden ”Kvinnlig kraft i idrott”.
  6. Informera om evenemangets trygghetsprinciper i inbjudan och under tävlingarna ( i omklädningsrum, anslagstavla, i publik, i läktarutrymmen). Trygghetsprincipernas syfte är att uppmuntra deltagarna till ett respektfullt bemötande och därmed minska fall av osakligt beteende. Utnämn ändå för säkerhetsskull ett eller två trakasseriombud till evenemanget som deltagare kan rapportera till om något händer. Speakern får gärna påminna deltagarna om trygghetsprinciperna och trakasseriombuden. Längst ned i detta dokument hittar du som förslag på texter för informerande av trygghetsprinciperna och trakasseriombuden.

ANDRA KONKRETA ÅTGÄRDER 

Av arrangörerna önskas även att ta i beaktande följande punkter i arrangemanget: 

  • Dam- och herrklasser ska vara jämbördiga och båda uppfattas som huvudklasser. 
  • Oavsett kön erbjuds likvärdiga tävlingar och kravnivå för samma åldersklasser.
  • Kommunikationen, marknadsföringen, utrymme i tid (i form av tidsåtgång, synlighet bl.a. i media och presenterad ordningsföljd i resultatservice)samt tävlings tidpunkt och publiknärvaro är likvärdig(t) för de huvudklasser tävlingen erbjuder. 
  • Före, under och efter tävlingen erbjuds likvärdig service för både publik och tävlande. 
  • Inom tävlingsorganisationen strävas efter en jämn könsfördelning. Särskilt viktigt är det i de ledande rollerna. 
  • Arrangörer arbetar aktivt och långsiktigt med frågan om likvärdigt utformade tävlingar, till exempel genom löpande utvärdering och framtagande av handlingsplaner. För större och återkommande tävlingsarrangemang bör arrangörer upprätta och kontinuerligt uppdatera handlingsplaner för likvärdighet och jämställdhet.

STÖD I ATT FÖRVERKLIGA JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING I TÄVLINGAR 

Ifall er förening behöver mer hjälp i att förverkliga jämställda vänligen kontakta:

Tarja Krum 

Finlands Svenska idrotts hållbarhetschef 

tarja.krum@idrott.fi 040 621 2560

BILAGA

Info om trygghetspricniper och trakasseriombud på evenemang