FSS Nyhetsbrev Oktober 2020

Här är senaste informationen från Finlands Svenska Skidförbund. Du får gärna vidareförmedla detta nyhetsbrev till föreningsaktiva, klubbkompisar, föreningsmedlemmar eller andra personer som kan ha nytta av informationen. Ifall du inte hör till e-postlistan som får dessa meddelanden och vill i fortsättningen ha, vänligen meddela wilhelm.stenbacka@idrott.fi. Du kan även meddela ifall du inte i fortsättningen vill motta detta nyhetsbrev.

Förbudet mot fluorvallning flyttas fram med en säsong

Det Internationella skidförbundet FIS har 9.10 beslutat att flytta det omdiskuterade fluorförbudet, som ursprungligen skulle träda i kraft från och med inkommande vinter, framåt med ett år. Enligt FIS färska beslut träder fluorförbudet i kraft 1.7.2021. Från den tävlandes synpunkt innebär detta i praktiken att utrustnings- och vallningsregleringen inte ännu ändrar inför den inkommande vintersäsongen. Beslutet berör både FIS-reglerade längdskidåkningen och IBU-reglerade skidskyttet. 

Intresserade kan läsa i sig på argument bakom beslutet att flytta förbudet framåt med ett år på FIS-sidor (på engelska), SVT:s sidor (på svenska) eller Hiihtoliittos sidor (på finska).

Mats Johansson fortsätter som FSS-ordförande mot 2021

Finlands Svenska Skidförbund FSS r.f. höll stadgeenligt höstmöte lördagen 10.10 som distansmöte. Höstmötet arrangerades i samband med webinarium kring träning och vallning.

Nuvarande förbundsordförande Mats Johansson fick förnyat förtroende då höstmötet omvalde Mats till ordförande för förbundet även 2021. De tre styrelsemedlemmarna i tur att avgå fick likaså förtroendet att fortsätta i sina uppdrag för en mandatperiod på två år.

Utöver höstmötets stadgeenliga punkter presenterades och fastställdes förbundets verksamhetsplan för 2021. Förbundspersonalen redogjorde för aktuellt inom förbundets verksamhet hösten 2020. Jan Halonen presenterade Närpes Kraft Skidförenings planer och spårkartor för FSSM2021 på Vargberget i Närpes, 19-21.2.2021. Förbundsstyrelsen informerade dessutom höstmötet om en vision att uppmärksamma FSSM-mästerskapens 100-åriga historia vintern 2022 genom att arrangera FSSM2022-sprinten på Olympiastadion i Helsingfors. Utförligare om höstmötet här.

Inbandningar och presentationer från FSS-webinariet 10.10

I samband med FSS stadgeenliga höstmöte arrangerades ett öppet webinarium kring träning och vallning. Förbundets tränare – Matias Strandvall, Roland Villför och Henrik Byggmästar, föreläste om 2020-talets skidåkningsträning inom FSS och inom Finland. FSS valla-ansvarig Johan Öhberg höll ett föredrag om aktuellt inom vallning och utrustning, dagen efter att FIS informerat om att förbudet mot fluorvallor träder i kraft först inför säsong 2021-2022. 

Tränarnas och Öhbergs presentationer under webinariet bandades in och finns tillgängliga här. Materialet från tränarnas presentation finns även tillgängligt i PDF-form.

Hiihtoliitto informerar

Barnens snödagar 2020-2021, åter möjligt att ansöka om evenemangsturnén till egen ort

Hiihtoliitto har åter öppnat arrangörsrekrytering för Barnens Snödagar (Lasten Lumipäivät) för vintern 2020-2021 till följd av att Helsinki Ski Weeks på Olympiastadion flyttats fram med ett år, till vintern 2021-2022. Samtidigt har flytten av Helsinki Ski Weeks frigjort nya lediga tidpunkter under inkommande vinter. Den återöppnade ansökan är öppen fram till 31.10.2020. Ansökan är avsedd för Hiihtoliittos medlemsföreningar och kommunala läroanstalter. 

Barnens snödagar-turnén arrangeras mellan december 2020 och mars 2021. Mera info och ansökning finns att läsa här. (Förening som redan ansökt om evenemang eller beviljats evenemang behöver inte göra en ny ansökan.)

Finlands Svenska Idrott informerar

På samma linje -projektets slutseminarium 24.11

Den 24.11.2020 välkomnar vi er med på På samma linjes slutseminarium där projektets resa mot en mer jämställd, normmedveten och inkluderande idrotts- och ungdomsverksamhet sammanfattas. Under seminariet presenteras resultat, konkreta verktyg och metoder som utvecklats under projektets gång. Dagen kommer att vara fylld av inspiration, nya idéer och erfarenhetsutbyte för alla de som vill vara en del av förändringsarbetet och medverka för en modern och framgångsrik idrotts- och ungdomsverksamhet. Mer information hittas här. Evenemanget finns även på facebook. Save the date 24.11.2020!  

FSI:s och På samma linjes guider kring inkludering, jämlikhet och likabehandling inom idrott

Projektet På samma linje har publicerat ett antal guider under sin snart tvååriga färd. Projektet har publicerat guider riktade för både föreningar och för idrottsutövare. Guiderna är skapade för att hjälpa aktiva i idrottsföreningar att komma igång med utvecklingsarbete inom föreningen och på så sätt skapa en mer tillgänglig, trygg och hållbar idrottsverksamhet i samhället. Bekanta dig med de tillgängliga guiderna kring bland annat inkludering, jämlikhet och likabehandling inom idrott på projektets hemsidor

Vid frågor, kontakta projektteamet som hjälper och svarar gärna på frågor. Mera info, uppkommande tillställningar, kampanjer och workshops – https://sammalinje.fi/

Påminnelser från tidigare nyhetsbrev

FSSM i Närpes 19-21.2.2021 

FSS förbundsstyrelse har tillsammans med arrangören Närpes Kraft Skidförening beslutat tävlingsdatum för FSSM inkommande vinter. Förbundsmästerskapen på Vargberget i Närpes kommer att arrangeras fre-sö 19-21.2.2021.

Suomisport föreningstjänstens presentationstillfällen (webinarier) under hösten

Suomisport är en digital lösning för administration av idrott. Många känner igen Suomisport som portalen var man inhandlar tävlingslicenser och tillhörande försäkringar. Olympiska Kommittén utvecklar Suomisport till att bli hela nationella idrottens digitala administrationsplattform. Olympiska Kommittén har lanserat Suomisport-föreningstjänsten, en tjänst skapad för digital administration av idrottsföreningar. Längs med hösten ordnas webinarietillfällen (på finska) där Suomisport-föreningstjänsten presenteras och där tjänstens olika delar introduceras. Är man intresserad av att modernisera och digitalisera föreningsadministrationen (bl.a. evenemangshantering, ekonomi, medlemsregister) lönar det sig att bekanta sig med tjänsten genom webinarieserien. Webinariernas tidpunkter, mer info och anmälningar här.

Tävlingskalendrar 2020-2021 publicerade

Hiihtoliitto har publicerat preliminära datum och tävlingsformer för vinterns huvudtävlingar (alla FM-tävlingar, Silvertrissefinaler, Suomen Cup, Scandinavia Cup, FIS-tävlingar etc.). Bekanta dig med listan över vinterns huvudtävlingar på Hiihtoliittos sidor. Alla huvudtävlingar finns även synliga på den nationella tävlingskalendern hiihtokalenteri.fi. Observera att datumen och tävlingsformerna i nuläget ännu är preliminära. Den nationella tävlingssäsongen 2020-2021 på snö invigs enligt uppgifter i dagsläget i Imatra 31.10-1.11.

Hiihtokalenteri har även uppdaterats med nationella tävlingar och nationella långlopp. Tävlingsansökan för distriktstävlingar är öppen hela säsongen. Och tävlingskalendern för backhoppning och kombinerat publiceras här.

Ampumahiihtoliitto har i början av oktober publicerat den nationella tävlingskalendern för skidskyttet. Skidskyttekalendern hittas här. Gällande skidskytte bör också det noteras att deadline för föreningsbyten inför säsong 2020-2021 är 31.10. Mer info om detta här.

Säsong 2020-2021 licenser och FIS-koder tillgängliga

Hiihtoliittos tävlingslicenser, Skipasser och FIS-koder för inkommande tävlingssäsong är tillgängliga för inhandlande. Alla licensprodukter inhandlas via Suomisport. Den nationella tävlingslicensen bör vara inhandlad och i kraft före man anmäler sig till säsongens första tävling. Varje idrottare ansvarar själv för att egen FIS-kod är i kraft före anmälning till FIS-tävlingar.

Hiihtoliittos utbildningsverksamhet samt Ampumahiihtoliittos utbildningar

Hiihtoliitto ordnar bl.a. tränarutbildningar (på finska) för längdåkning samt backhoppning och kombinerat. Kalendern för Hiihtoliittos tränarutbildningar hittas här. Information om Hiihtoliittos TD-utbildningar hittas här. Nytt för hösten 2020 är att TD-kurs, nivå C inom kort kan utföras som webbkurs (på finska). Denna webbkurs kommer att öppnas under hösten 2020.

Ampumahiihtoliitto har publicerat tidpunkter för tränarutbildningar inom skidskytte 2020. Ta en titt på var och när du kan utbilda dig till skidskyttetränare på SAHL:s sidor: 

Tuiskus Sportskolor för höstens och vinterns träning

Tuisku erbjuder färdiga grenspecifika träningspaket för barns skid- och backhoppsskolor. Paketen innehåller färdiga planer för träningspass samt material till förfogande för den beställande föreningen. Ledare behöver inte ha tidigare grenspecifik tränarerfarenhet från skidsporterna.

Latukone-, Mäkikotka- och Lumitykki-sportskolorna erbjuder idrottsglädje till både barmarksträning och snöträning. Vintersportskolorna inspirerar barn till vintersporterna och Skabailut-guiden erbjuder ledare tips för glädjefyllda tävlingsstunder. 

Paketen inklusive material kostar 3-8 € per deltagande barn för beställande förening. Föreningarna kan själv prissätta sportskolorna för deltagarna (rekommendationspris för t.ex. vinterns Latukone-skola är 75 € per familj). Mera info om Tuiskus Sportskola -produkterna här.


Förmedling av er förenings evenemang och tillställningar via FSS kanaler?

Ordnar er förening tillställningar, tävlingar, motionslopp eller evenemang, som ni vill dela med er till övriga föreningar inom FSS? FSS kan förmedla information om evenemang, träningsdagar tävlingar mm. via vårt infobrev, nätsidor samt övriga kanaler. Kontakta ombudsmannen om er förening önskar informera övriga skidande Svenskfinland : wilhelm.stenbacka@idrott.fi

Hälsningar,
Wilhelm Stenbacka
vik. Grenchef FSO / Ombudsman FSS
Gjuterivägen 10, 00380 Helsingfors

Kategorier:
#respektinomidrott Finlands Svenska Idrott fss FSSM förbundsmöte Föreningsverksamhet kommunikation nyhetsbrev träning