FSS Nyhetsbrev Juni-juli 2020

Här är senaste informationen från Finlands Svenska Skidförbund. Du får gärna vidarebefordra detta nyhetsbrev till föreningsaktiva, klubbkompisar, föreningsmedlemmar eller andra personer som kan ha nytta av informationen. Ifall du inte hör till e-postlistan som får dessa meddelanden och vill i fortsättningen ha, vänligen meddela wilhelm.stenbacka@idrott.fi. Du kan även meddela ifall du inte i fortsättningen vill motta detta nyhetsbrev.

Finlandssvenska skidstiftelsen lediganslår föreningsstöd

Finlandssvenska skidstiftelsen lediganslår några föreningsstöd på 2000 € / år och för max 3 år.

Föreningsstödet är ämnat för att utveckla barn- och ungdomsverksamhet i FSS medlemsföreningar samt för att rekrytera fler barn och unga med i skidsporten, med avsikten att på lång sikt utöka antalet skidare, såväl motionärer som elitskidåkare. Se mera info om Finlandssvenska skidstiftelsens föreningsstöd i artikeln på FSS webbplats.

FSS Vårmöte – på distans – 24.6 kl 17.00

Medlemsföreningarna i Finlands Svenska Skidförbund FSS r.f. kallas till stadgeenligt Vårmöte 2020 onsdag den 24:e juni kl. 17.00. FSS följer myndighetsrekommendationer gällande sociala sammankomster sommaren 2020, därmed hålls förbundets vårmöte som distansmöte.

Kallelsen har gått ut till alla medlemsföreningar 2.6 tillsammans med tillhörande mötesmaterial. Den fullständiga kallelsen och allt mötesmaterial finns tillgänligt på FSS webbplats.

FSS träningsgrupper 2020-2021

FSS har i slutet av maj publicerat förbundets träningsgrupper för säsongen 2020-2021.

Till FSS Elitgrupp har förbundet valt ut 9 främsta idrottare från förbundets medlemsföreningar i närheten av den nationella toppen med målsättning att uppnå internationella representationsuppdrag under kommande säsong. Till FSS Utmanargrupp har förbundet valt ut 15 målmedvetna skidåkare i åldersklasserna H/D17 och äldre med viljan att satsa på skidåkningen. Utförligare info om träningsgrupperna och deras upplägg här.

FSSM löpskytte arrangeras av Ingå IF 25-26.7

FSSM i löpskytte är inplanerad att arrangeras av Ingå IF 25-26.7. Lördag 25.7 är det normaldistans, som löps i samband med Halikon Hakoniskats nationella löpskyttetävling i Halikko. Söndag 26.7 är det sprint i Ingå som gäller. Mera info om löpskytte-FSSM kommer närmare tävlingarna på Ingå IF:s tävlingssidor.


Hiihtoliitto informerar

Säsong 2020-2021 licenser och FIS-koder tillgängliga

Hiihtoliittos tävlingslicenser, Skipasser och FIS-koder för inkommande tävlingssäsong är tillgängliga för inhandlande. Alla licensprodukter inhandlas via Suomisport. Den eventuella licensförsäkringen hålls i kraft utan avbrott om man inhandlar den nya licensen inom juni-månad. Genom att inhandla FIS-koden i samband med licensköpet försäkrar man sig om att FIS-koden hålls i kraft utan avbrott.

FIS-tävlingar 2020-2021 & FM-tävlingar 2022 – Deadline för tävlingsansökan 15.6

Föreningar intresserade av att arrangera FIS-tävlingar i skidåkning under inkommande vintersäsong samt FM-tävlingar i skidåkning under 2022 bör fylla i ansökan senast 15.6. Ansökan görs med Hiihtoliittos ansökningsblanketter – FM-2022 här och FIS-tävlingar 2020-2021 här.

Tävlingsansökan för nationella tävlingar vintersäsongen 2020-2021 och för rullskidtävlingar under barmarkssäsongen är likaså öppna. Deadline för dessa ansökningar är 31.8. Ansökan för nationella skidtävlingar och rullskidtävlingar görs på Hiihtokalenteri. 

Sommartävlingar och vintertävlingar (bl.a. FM och nationella cup-tävlingar) i backhoppning och kombinerat bör göras senast 31.8. Ansökningsblanketten för tävlingar i dessa grenar hittas här.

Säsong 2020-2021 licens- och tävlingssäsong börjar 1.6. Hiihtoliitto publicerar kalenderstommen för tävlingssäsong 2020-2021 i augusti, enligt plan under vecka 33.

Föreningsbyte deadline 31.7

Föreningsbyten skall detta år undantagsvis göras senast 31.7. Den nya säsongens licens- och tävlingsperiod har dock börjat 1.6, vilket betyder att idrottare som ämnar byta förening bör göra föreningsbytet innan deltagande i eventuella sommartävlingar. Juniorer som tävlar i H/D 16 eller yngre tävlingsklasser under inkommande säsong får byta förening även efter 31.7, men även för dessa juniorer bör föreningsbytet vara gjort innan det första tävlingsdeltagandet. 

Man kan alltså representera enbart en förening under licensperioden 1.6.2020-31.5.2021. Vid föreningsbyte är det idrottarens nya förening som gör anmälan om föreningsbytet till Hiihtoliitto. Mera info om förfarande vid föreningsbyte, regler och dokument finns på Hiihtoliittos sidor här (på finska).

Hiihtoliittos webbinarier om Suomalainen Latu – träningslinjen tillgängliga i juni

Hiihtoliitto ordnar under återstående juni tre webbinarier om förbundets nya träningslinje, Suomalainen Latu, 16.6, 17.6 & 25.6. Webbinarierna handlar om skidåkningsträning för idrottare under 16-år. Se närmare detaljer och anmälning på Hiihtoliittos sidor. Hiihtoliittos webinarier är på finska. Svenskspråkiga webbinarier om Suomalainen Latu – träningsdoktrinen är också under planering och blir aktuella efter att materialet blivit översatt.


Finlands Svenska Idrott informerar

FSI:s föreningsintervjuer för en ömsesidig verksamhetsutveckling

Finlands Svenska Idrotts uppgift är att stödja och främja idrottsverksamhet på svenska i Finland. Därför är det viktigt för oss att ha en god och öppen kommunikation med såväl grenförbund som idrottsföreningar. 

Därför skulle vi nu väldigt gärna tala med dig i egenskap av idrottsföreningens representant. Enkelt går det till så att du bokar den tid som bäst passar dig och så ringer vi upp dig vid valt tillfälle. 

Vi vill under samtalet kartlägga er förenings behov av olika stödtjänster, behov av utbildningar, situationen med antalet medlemmar och föreningsaktiva samt vilken typ av stöd ni skulle behöva.  Vi hoppas att ni vill föra en öppen dialog med oss och framföra föreningens tankar och önskemål så att vi tillsammans kan skapa bästa möjliga idrotts- och motionsverksamhet i Svenskfinland.

Vid frågor, kontakta: Jeanette Harf (+3585060400 / jeanette.harf@idrott.fi)

Hufvudstadsbladet efterlyser tips på aktiviteter i Svenskfinland för barn i åldern 7-14

Hufvudstadsbladet, HBL, planerar starta en ny tidning hösten 2020 som är riktad till barn. FSI samarbetar med HBL för att hjälpa samla in material (från hela Svenskfinland) som de kunde skriva om till deras sportsidor. Därmed vänder sig FSI också till de finlandssvenska idrottsföreningarna för att kartlägga evenemang för barn i åldern 7-14 år som kunde vara av intresse. Det kan vara allt från läger, idrottsdagar, tävlingar, distriktsmästerskap osv. Det här är ett ypperligt tillfälle att få synlighet för er verksamhet, så vore roligt med så många idrottsrelaterade evenemang som möjligt. 

Tipsa om ert evenemang på: https://www.lyyti.in/evenemang2020

Idrottspodden

I 10 stycken glödheta podcastavsnitt kommer Henrika Backlund och Wilhelm Stenbacka tillsammans med inbjudna gäster diskutera allt som har med idrott att göra. Vi skall snacka bl.a. elitsatsning, coachingkultur, uthållighetsidrott, soffpotatisar och organisationskulturer. Idrottspodden är din perfekta träningskompis. Under en timme varje vecka kommer vi leverera stenhård fakta och modiga tankeställare.

Det första avsnittet har släppts ut ons 10.6. Idrottspodden kommer att leverera ett nytt avsnitt varje onsdag längs med sommaren. Idrottspodden är exempelvis en perfekt träningskompis att lägga på i hörlurarna under sommarens löppass och långlänkar.

FSI:s På Samma Linje -projekt erbjuder föreningsstöd och föreningsutbildning

På Samma Linje – projektet arbetar för jämställdhet och likabehandling inom finlandssvensk idrott samt för att förstärka den finlandssvenska idrottens färdigheter att motverka trakasserier inom idrott. På Samma Linje (PSL) finns till som stöd och samtalspart om er förening är under ett förändringsarbete. Stödet skräddarsys enligt behovet. Till exempel hjälper PSL föreningar i att skapa en jämställdhets- och likabehandlingsplan, introducera verktyg för att kartlägga nuläge vad gäller jämställdhet och mångfald samt genom att erbjuda skräddarsydda workshops enligt behov.

Utbildning inom följande teman erbjuds:

  1. Ökad normmedvetenhet och likabehandling
  2. Jämställdhets- och likabehandlingsplan
  3. Öka mångfalden och inkludera nyanlända 
  4. Respekt inom idrott
  5. Handlingsplan för att motverka mobbning och sexuella trakasserier

Mera info och kontaktuppgifter – https://sammalinje.fi/


Påminnelser från förra nyhetsbreven

FSS-Skidtalang 2020

FSS ordnar Skidtalangläger för barn ca. 11-13 år under barmarkstid. Lägren är öppna för alla FSS-åkare. Tanken med skidtalanglägren är att lära barnen grunderna i skidträning, ha kul på skidor och framför allt att få nya kompisar från andra föreningar. Målsättningen är att barnen inspireras till att fortsätta inom skidåkning.

FSS ordnar Skidtalangläger på Norrvalla i Vörå och på Solvalla i Esbo. Alla läger börjar på fredag eftermiddag och avslutas vid lunch på söndag. Lägerprogram och utrustningslista läggs ut på FSS-sidor några veckor före lägret. Skidtalang-lägren under 2020 är huvudsakligen ämnade för juniorer födda 2007, 2008 & 2009. De preliminära tidpunkterna för FSS Skidtalang-läger under 2020 är:

Solvalla, kontaktperson Maria Sundman, maria.sundman@sipoo.fi

  • 28 – 30.8
  • 25 – 27.9

Norrvalla, kontaktperson Amanda Backman, amandabackman96@gmail.com

  • 4 – 6.9
  • 2 – 4.10

Skidnåid informerar om sin verksamhet 2020 – uppdaterad under maj

Nyland-Åbolands Idrottsdistrikt (NÅID) Skidsektion har under maj uppdaterat info om den planerade verksamheten under sommaren och hösten 2020. Planen innehåller bl.a. träningsläger, sommarskidskola och träningsdagar. Bekanta dig med Skidnåids planerade verksamhet här. Bl.a. deadline för preliminär anmälning till Nåid:s sommarläger är söndag 14.6.

Hiihtoliittos nya “träningsdoktrin” – Suomalainen Latu

Hiihtoliitto och Forskningscentrum för tävlings- och toppidrott (KIHU) har sammanfattat en gemensam linjedragning för finländsk skidåkningsträning. Linjedragningen går på finska under namnet “Suomalainen Latu -Tieto ja Taito. Sisu.” och publicerades i samband med Hiihtoliittos tränar- och vallaklubbs vårseminarium 2.5. Avsikten med denna träningsdoktrin är att binda ihop och sammanfoga finländsk skidåkningsträning på alla nivåer från barn- och ungdomsidrott till internationell elitnivå under en gemensam nationell träningslinje. En annan målsättning är att genom ett heltäckande träningssystem uppdatera den finländska skidåkningsgträningen till att besvara de idrottsliga krav grenen ställer idag. Den färska “träningsdoktrinen” finns än så länge tillgänglig enbart på finska.

Suomalainen Latu – Tieto ja Taito. Sisu är tillgängligt på Hiihtoliittos sidor. Presentationer, PDF-slides och annat material relaterat till publikationen som presenterats vid tränar- och vallaklubbs vårseminarium 2.5 finns uppladdat här. Allt material är avsett för den finländska skidåkningen, alltså är de öppet tillgängliga för föreningar, idrottare och tränare.

Rullskid FM i Vuokatti 1-2.8.2020

Rullskid-FM har beviljats Vuokatti för 2020. Tävlingarna har FM-värde i H/D allmänna klasserna, H/D20 samt H/D18 förutsatt att klassen  i fråga har minst 10 deltagare. Huruvida dessa och övriga sommartävlingar kan arrangeras dikteras av hur Coronapandemin utvecklas under sommaren.

Barnens snödagar 2020-2021

Hiihtoliitto söker arrangörer för Barnens Snödagar (Lasten Lumipäivät) för vintern 2020-2021. Ansökan är öppen mellan 1.5 och 30.6. Ansökan är avsedd för Hiihtoliittos medlemsföreningar och kommunala läroanstalter. Barnens snödagar-turnén arrangeras mellan december 2020 och mars 2021. Mera info och ansökning finns att läsa här

Hiihtoliittos tränar- och serviceutbildningar samt Ampumahiihtoliittos utbildningar

Hiihtoliitto ordnar bl.a. tränarutbildningar (på finska) för längdåkning samt backhoppning och kombinerat. Kalendern för Hiihtoliittos tränarutbildningar hittas här

Ampumahiihtoliitto har publicerat tidpunkter för tränarutbildningar inom skidskytte 2020. Ta en titt på var och när du kan utbilda dig till skidskyttetränare på SAHL:s artikel: 

—-

Inget nyhetsbrev i juli

Det blir inget FSS-nyhetsbrev i juli då undertecknad spenderar sin första semester sedan 2007. Detta betyder att nästa FSS-nyhetsbrev skrivs i augusti. Eventuella nyheter och/eller uppdateringar under sommaren laddas upp på webben: fss.idrott.fi

Förmedling av er förenings evenemang och tillställningar via FSS kanaler?

Ordnar er förening tillställningar, tävlingar, motionslopp eller evenemang, som ni vill dela med er till övriga föreningar inom FSS? FSS kan förmedla information om evenemang, träningsdagar tävlingar mm. via vårt infobrev, nätsidor samt övriga kanaler. Kontakta ombudsmannen om er förening önskar informera övriga skidande Svenskfinland : wilhelm.stenbacka@idrott.fi

Hälsningar,
Wilhelm Stenbacka
vik. Grenchef FSO / Ombudsman FSS
Gjuterivägen 10, 00380 Helsingfors

Kategorier:
Finlands Svenska Idrott fss FSSM kommunikation läger nyhetsbrev träningsgrupp