FSS Nyhetsbrev Februari 2020

Här är senaste informationen från Finlands Svenska Skidförbund. Du får gärna förmedla detta nyhetsbrev till föreningsaktiva, klubbkompisar, föreningsmedlemmar eller andra personer som kan ha nytta av informationen. Ifall du inte hör till e-postlistan som får dessa nyhetsbreven och vill i fortsättningen ha, vänligen meddela wilhelm.stenbacka@idrott.fi.


FSSM Kronoby 6-8.3.2020

FSSM arrangeras 6-8.3.2020 av IF Åsarna i Kronoby. På tävlingsprogrammet står:
– Fre 6.8.2020 Sprint (F)
– Lö 7.8.2020 Individuell normaldistans (K)
– Sö 8.8.2020 Stafett

Det lönar sig att bekanta sig med tävlingssidorna samt tävlingsinbjudan på Hiihtokalenteri. Notera att anmälningsdeadline för FSSM är 28.2! Spara nedanstående länkar så vet du exakt vad som är på gång gällande FSOM 2020:

Tävlingarnas hemsidor (IF Åsarna)

FSSM på Hiihtokalenteri

FSSM föreningspris 2020

FSS kommer att belöna förbundets mångsidigaste förening återigen inkommande FSSM i Kronoby 6-8.3.2020. Priset “Mångsidigaste förening”, värt 500,00 €, går till den förening som erövrar flest placeringspoäng under FSSM helgen. Priset bör användas till ett idrottsligt ändamål som främjar den vinnande föreningen genom träning, utbildning eller övrig idrottslig verksamhet.

FSS Vallaservice under pågående tävlingssäsong

FSS vallatrailer erbjuder vallaservice åt skidåkare från FSS-medlemsföreningar under ett tiotal av säsongens värdetävlingar. Vallatrailerns säsongskalender samt direktiv hur skidåkare bör anmäla sina skidpar finns på FSS webbplats under fliken Tävling > FSS vallaservice. Nyheter om vallaservicen laddas dessutom alltid upp på nyhetssidan (=första sidan). Nästa showtime för vallaservicen är vid junior-FM i Kontiolahti 14-16.2, vallaservicens anmälningslänk för Kontiolahti finns bakom länkarna ovan. 

FSS söker arrangör för skidskytte-FSSM för pågående vinter 2019-2020

Trots att snöläget och väderprognoserna har försvårat tävlingsarrangemang i stora delar av Svenskfinland denna vinter, har vi ännu ett par månader av tävlingssäsongen kvar.

Finlands Svenska Skidförbund, FSS söker arrangör för FSSM i skidskytte för pågående vinter. Medlemsförening inom FSS intresserad av att arrangera FSSM i skidskytte 2019-2020, framför intresse för arrangemangen snarast möjligt (senast 20.2.2020).

Förening intresserad av skidskytte-FSSM arrangemang: i samband med intresseframförande, vänligen framför förslag på tävlingsdatum och tävlingsplats. Framför intresse genom att maila FSS-personal (wilhelm.stenbacka@idrott.fi & henrik.byggmastar@idrott.fi).

Utbildning i snöproduktion

Hiihtoliitto och VuokattiSport arrangerar i samarbete en utbildningsmodul kring snöproduktion. Vintersporternas snöomständigheter har varit ett ämnesområde som konstant lyfts upp under de senaste åren. Eftersom vintrarna varierar stort från år till år kommer alternativa metoder att skapa snöförhållanden att bli viktigare år efter år. 

Bakgrunden till utbildningen är att förmedla kunskap inom snöproduktion runt om landet. Utbildningen består av 2 x 2-dagars moduler (30-31.3 & 5-6.10) i Vuokatti samt 2 x 1-dags tillfällen på deltagarnas egna orter. Mera information och noggranne innehåll finns på Vuokattis sidor.

Föreningarnas förhandlingsdagar 24-25.4.2020

Till kännedom för Hiihtoliittos medlemsföreningar: Hiihtoliitto arrangerar förhandlingsdagar för sina medlemsföreningar inkommande vår fre-lör 24-25.4.2020 i Tallinn, på Hotell Radisson Blue Sky. Färjan från Helsingfors avgår fredag kl 10.30 och återvänder till Helsingfors lördag kl 18.30. Teman för förhandlingsdagarna är bl.a. (snö)omständigheter samt träningsverksamhet i föreningar. Dessutom belönas föreningar som haft framgång i den nationella föreningsrankingen. Anmälning här, anmälningsdeadline 15.3.

Hiihtoliittos tränar- och vallaklubbs seminarium 2-3.5.2020 i Pajulahti.

Hiihtoliittos tränar- och vallaklubb (Valmentaja- ja Suksihuoltajakerho) ordnar vårseminarium 2-3.5 i Pajulahti, Nastola. Utförligare information om tillställningen publiceras senare.

Finlands Svenska Idrott informerar

FSI:s På Samma Linje -projekt erbjuder föreningsstöd och föreningsutbildning

På Samma Linje – projektet arbetar för jämställdhet och likabehandling inom finlandssvensk idrott samt för att förstärka den finlandssvenska idrottens färdigheter att motverka trakasserier inom idrott. På Samma Linje (PSL) finns till som stöd och samtalspart om er förening är under ett förändringsarbete. Stödet skräddarsys enligt behovet. Till exempel hjälper PSL föreningar i att skapa en jämställdhets- och likabehandlingsplan, introducera verktyg för att kartlägga nuläge vad gäller jämställdhet och mångfald samt genom att erbjuda skräddarsydda workshops enligt behov.

Utbildning inom följande teman erbjuds:

 1. Ökad normmedvetenhet och likabehandling
 2. Jämställdhets- och likabehandlingsplan
 3. Öka mångfalden och inkludera nyanlända 
 4. Respekt inom idrott
 5. Handlingsplan för att motverka mobbning och sexuella trakasserier

Mera info och kontaktuppgifter – https://sammalinje.fi/

Påminnelser från förra nyhetsbreven

FIS-kodens ikraftvarande är på idrottarens ansvar

En ikraftvarande FIS-kod är obligatoriskt i FIS-tävlingars allmänna klasser och H/D-20 klasser. De som ansvarar för tävlingsanmälningar i föreningarna bör notera, att om FIS-koden inte automatiskt uppenbarar sig vid tävlandes information i Kilmo, är FIS-koden antingen obetald eller icke-aktiverad. Om en idrottare som tidigare funnits på FIS-rankinglistor betalat sin FIS-kod efter september, bör man anmäla om detta till Hiihtoliitto för att aktivera FIS-koden. Ikraftvarandet av tävlingslicens och FIS-kod är på idrottarens ansvar, alltså är tävlingsarrangörer inte skyldig att ta med idrottare, vilkas FIS-koder inte är aktiverade vid anmälningsögonblicket. Mer om FIS-koden (på finska).

Max. deltagaravgifter i nationella skidtävlingar

Fr.o.m. 1.2.2020 får tävlingsarrangörer inte längre ta höjda deltagaravgifter på grund av att man tävlar på lagrad- eller konstsnö. Hiihtoliitto behandlar tävlingsavgifter följande gång under våren 2020 och önskar få feedback inför dessa möten. Max. deltagaravgifter för diverse tävlingar går att se på Hiihtoliittos sidor.

Ändringar i poängräkningen för skidåkningens föreningsklassificering

Reglerna för hur poängen till föreningsrankingen vid Silvertrissefinalerna 2019-2020 beräknas, har ändrats. Ändringen gäller från och med Silvertrisse-finalerna i Taivalkoski 2020. Målsättning med ändringen är att förenkla poängtävlingen mellan föreningar till en enskild tävling, för att belöna bästa Silvertrisse-föreningar. Distriktsspecifik belöning kommer att upphöra. Hiihtoliittos nyhet om poängräkningsändringen i sin helhet finns på Hiihtoliittos sidor. En tabell för hur poängräkningen i föreningsrankingen 2019-2020 går till, går att se här. 

NÅIDM på Oxberget 1.3

NÅID-mästerskapen arrangeras 1.3.2020 av IK Trissan vid Oxberget. Både den individuella tävlingen och parstafetten skidas i fristil. Tävlingen arrangeras fluorfri.

FSS har ny webbplats

Någon har kanske märkt att FSS-hemsidor har ändrat utseende i samband med årsskiftet. Detta är kopplat till att Finlands Svenska Idrott bytt IT-leverantör och webbplatsen baserad på den gamla leverantören upphörde att gälla vid årsskiftet. Den nya webbplatsen är för tillfället ännu under bearbetning, så all info från den gamla hemsidan finns inte ännu där. Texter, dokument och annat kommer att laddas upp enligt tillgängliga tidsresurser. Naturligtvis kommer all aktuell ny information, såsom information om Vallaservicen, att uppdateras till webbplatsen precis som tidigare.

Den nya webbplatsen har samma adress som tidigare: fss.idrott.fi

Barnens snödagar 2019-2020

Barnens Snödagar -turnén arrangerad av Hiihtoliitto, Finska Skidskytteförbundet och finländska idrottsföreningar erbjuder under skoltid inspirerande och mångsidiga snöaktiviteter för barn i lågstadieåldern samt under kvällstid familjeevenemang för barnfamiljer. Turnén innefattar:

 • över 25 orter,
 • över 35 evenemangsdagar för skolor,
 • 19 kvällsevenemang för familjer och öppna dagsevenemang,
 • en turné i Lappland, med snö-aktiviteter för både lokalinvånare och sportlovsfirare,
 • i evenemangen för skolelever erbjuds över 7000 barn en chans att röra sig på snö,
 • till kvällsevenemangen för familjer förväntas 3500 deltagande barn.

Barnens snödagar tourkalendern finns tillgänglig på Barnens snödagar finskspråkiga webbplats. 

Kom ihåg licenser och FIS-koder före tävlingsanmälan

Hiihtoliitto påminner om att tävlingslincenser och eventuella FIS-koder bör vara inhandlade via Suomisport innan man anmäler sig till tävlingar. Licensdata överförs från Suomisport till Kilmo flera gånger varje dag.

Hiihtoliittos tränar- och serviceutbildningar samt Ampumahiihtoliittos utbildningar

Hiihtoliitto ordnar under säsong 2019-2020 sammanlagt 11 tränarutbildningar för längdåkning samt backhoppning och kombinerat. Kalendern för Hiihtoliittos tränarutbildningar hittas här

Ampumahiihtoliitto har publicerat tidpunkter för tränarutbildningar inom skidskytte 2020. Ta en titt på var och när du kan utbilda dig till skidskyttetränare på SAHL:s artikel: 

—-

Förmedling av er förenings evenemang och tillställningar via FSS kanaler?

Ordnar er förening tillställningar, tävlingar, motionslopp eller evenemang, som ni vill dela med er till övriga föreningar inom FSS? FSS kan förmedla information om evenemang, träningsdagar tävlingar mm. via vårt infobrev, nätsidor samt övriga kanaler. Kontakta ombudsmannen om er förening önskar informera övriga skidande svenskfinland : wilhelm.stenbacka@idrott.fi

Önskar en god fortsättning på “vintern”,
Wilhelm Stenbacka
t.f. Grenchef FSO / Ombudsman FSS
Gjuterivägen 10, 00380 Helsingfors

Kategorier:
fss FSS Service FSSM nyhetsbrev Okategoriserade tävling vallaservice