FSS Nyhetsbrev April 2020

Här är senaste informationen från Finlands Svenska Skidförbund. Du får gärna vidarebefordra detta nyhetsbrev till föreningsaktiva, klubbkompisar, föreningsmedlemmar eller andra personer som kan ha nytta av informationen. Ifall du inte hör till e-postlistan som får dessa meddelanden och vill i fortsättningen ha, vänligen meddela wilhelm.stenbacka@idrott.fi. Du kan även meddela ifall du inte i fortsättningen vill motta detta nyhetsbrev.

Skidsporten på Coronas villkor

Den organiserade idrotten står globalt stilla tills vidare. Så även skidsporterna. Vi är nu i april inne i en övergångsfas från den gångna säsongen till en ny träningssäsong. Början på den nya träningssäsongen blir detta år rätt så speciell, eftersom all träningsverksamhet bör ske på egen hand eller så att man håller sig till rådande myndighetsbegränsningar. FSS följer i sin verksamhet precis som övriga Idrotts-Finland (bl.a. Olympiska kommittén, Hiihtoliitto, FSI) regeringens, THL:s, social- och hälsovårdsministeriets samt utrikesministeriets linjedragningar. 

FSS uppmuntrar idrottare till att fortsätta eller påbörja träningssäsongen på egen hand. FSS rekommenderar samtidigt att nya kreativa lösningar tillämpas för träning och verksamhet inom skidsporterna. All verksamhet bör ske inom ramar för myndighetsdirektiven och rådande begränsningar. En skidåkare är trots allt på många sätt lyckligt lottad – basträningen ute i naturen för en uthållighetssport är tillgänglig 24/7. Organiserade träningspass och lägerverksamhet får vi vänta på tills myndigheterna tolkat det vara tryggt och ansvarsfullt att återgå till normal verksamhet. 

FSS träningsverksamhet 2020-2021

FSS tränare och träningsutskott planerar i april träningsverksamheten för inkommande träningssäsong. Info om lägerverksamhetens struktur och målsättningar samt träningsgruppernas komposition och uttagningskriterier kommer att publiceras på FSS webbplats kring månadsskiftet april-maj. De som är intresserade av att vara en del av FSS träningsgrupperna under säsong 2020-2021 bör ansöka. Ansökningsformuläret laddas upp samtidigt som infot om träningsverksamheten publiceras. I praktiken kommer ansökan att vara öppen fr.o.m. början av maj tills ungefär mitten av maj. 

Däremot är det ännu omöjligt att ge ett datum för när FSS lägerverksamhet för 2020-2021 startar. Inget läger kommer att ordnas så länge som rådande begränsningar är i kraft. Lägeråret kommer garanterat att starta senare än vanligt. Tills vidare smider vi övergripande planer, det konkreta får vi återkomma till senare.

Ansök till Idrottens skolläger 2020-2021 

Idrottens skolläger riktar sig till unga skidåkare på årskurserna 7-9 under skolåret 20-21. Idrottens skolläger (=yläkoululeiritys) är  riksomfattande akademiläger som beställts av Finlands olympiska kommitté. FSS arrangerar Idrottens skolläger inom skidåkning tillsammans med Vasaregionens Idrottsakademi, VRIA, och Folkhälsan. Dessa läger är riktade till dig som vill utvecklas som idrottare.

Ansökan till Idrottens skolläger görs för en säsong i taget. Ansökan för säsong 2020-2021 bör göras senast 28.4.2020 kl 12. Ansökan skall göras på Folkhälsans sidor och även på Hiihtoliittos gemensamma ansökan för alla Yläkoulu-läger. Bakom Folkhälsans länk hittas också övrig info om skollägerverksamheten i Vörå.

Lägerstomme:

  • Läger 1. 24 -28.5.2020 Norrvalla. Startup för ny träningssäsong – *Detta läger kommer med stor sannolikhet att flyttas, beslut fattas under första veckan i maj.
  • Läger 2. 13-17.9.2020 Norrvalla. Gemensamt läger för alla grenar.
  • Läger 3. 22-26.11.2020 Norrvalla. Snöläger.
  • Läger 4. Månadaskiftet januari-februari 2021(exakt tidpunkt bestäms senare) Norrvalla. Snöläger.

Mera Information: Matias Strandvall: 0503421809

Årsrapport 2019 – nya kontaktuppgifter noterade

Tack till alla som fyllt i årsrapporten för 2019 verksamhet. Jag har plockat kontaktuppgifterna för kontaktperson(er)/sektionsansvarig(a) som angivits i årsrapporten och lagt dessa med i mottagarförteckningen för dessa nyhetsbrev. Syftet är naturligtvis att nå ansvarspersoner och aktiva inom respektive FSS medlemsförening med aktuell information. Om du inte vill vara mottagare för detta nyhetsbrev (skrivs ca. 1 gång / månad), vänligen informera wilhelm.stenbacka@idrott.fi om detta, så tas du bort från mottagarlistan. 

FSS-Skidtalang 2020

FSS ordnar Skidtalangläger för barn ca. 11-13 år under barmarkstid. Lägren är öppna för alla FSS-åkare. Tanken med skidtalanglägren är att lära barnen grunderna i skidträning, ha kul på skidor och framför allt att få nya kompisar från andra föreningar. Målsättningen är att barnen inspireras till att fortsätta inom skidåkning.

FSS ordnar Skidtalangläger på Norrvalla i Vörå och på Solvalla i Esbo. Alla läger börjar på fredag eftermiddag och avslutas vid lunch på söndag. Lägerprogram och utrustningslista läggs ut på FSS-sidor några veckor före lägret. Skidtalang-lägren under 2020 är huvudsakligen ämnade för juniorer födda 2007, 2008 & 2009. De preliminära tidpunkterna för FSS Skidtalang-läger under 2020 är:

Solvalla, kontaktperson Maria Sundman, maria.sundman@sipoo.fi
28 – 30.8
25 – 27.9

Norrvalla, kontaktperson Amanda Backman, amandabackman96@gmail.com
4 – 6.9
2 – 4.10

Ingen föreningsranking för 2019-2020

Hiihtoliitto har bestämt att ingen föreningsranking beräknas för den gånga säsongen 2019-2020. Beslutet baserar sig på att en avsevärd andel av nationella tävlingar (bl.a. FM-tävlingar och Silvertrissefinalerna), motionsevenemang och Barnens snödagar-evenemang inställts under säsongen på grund av snöbrist eller Korona-epidemin. En föreningsranking med detta utgångsläge skulle inte kunna framställa en realistisk och jämförbar bild över föreningsverksamheten i landet under 2019-2020. Beslutet gäller förutom längdåkning även backhoppning och kombinerat. 

Hiihtoliitto informerar

Hiihtoliittos tränar- och vallaklubbs webseminarium 2.5.2020.

Hiihtoliittos tränar- och vallaklubb (Valmentaja- ja Suksihuoltajakerho) ordnar ett öppet webseminarium 2.5 kl 11-15. På seminariet presenteras nya linjedragningar för den finländska skidåkningen som Hiihtoliitto utvecklat tillsammans med Forskningscentrum för tävlings- och toppidrott (KIHU). Tillfället är öppet för alla skidtränare och ungdomsledare och deltagande är gratis. Mer info om innehållet, tidtabell och anmälningslänk går att hitta på Hiihtoliittos sidor. 

Hiihtoliitto söker nya medlemmar till sina grenspecifika ledningsgrupper

Hiihtoliitto söker efter nya medlemmar till de olika grenarnas (längdåkning samt backe & kombinerat) ledningsgrupper för perioden 2020-2022. Ursprungligen skulle kandidaterna kunna presentera sig under föreningarnas förhandlingsdagar, men eftersom detta evenemang ställts in, har Hiihtoliitto arrangerat rekryteringen av nya medlemmar till ledningsgrupperna elektroniskt. Hiihtoliitto önskar speciellt se nya intresserade kvinnliga kandidater till ledningsgrupperna. Nya intresserade kandidater kan anmäla sitt intresse för dessa poster genom Hiihtoliittos elektroniska formulär (skall fyllas i senast 26.4).

Hiihtoliitto väljer ut ledningsgrupperna 2020-2022 på sitt möte 13.5. Meningen är att de nya ledningsgrupperna är redo att vara verksamma 1.6. Bakom länken ovan går det också att bekanta sig med de nuvarande ledningsgrupperna.

Små justeringar till deltagarrätt i Hopeasompa-finalerna

Större justeringar till tälvingsklasser eller deltagarrätter i junior-FM eller Silvertrisse-finaler kommer inte att införas 2020-2021. 13-16-åringarna tävlar fortfarande i Silvertrisse-finalerna och 17-23-åringarna i junior-FM. Den enda förändringen är att 12-åringar har rätt att delta i H/D13-klasserna i Silvertrisse-finalen (precis som 12-åringar redan tidigare fått delta i Silvertrisse-stafetterna). Fr.o.m. 2020-2021 kommer även startgrupperna för Silvertrisse-finalens individuella tävling att slopas.

Tuiskus Skidskolor

När våren närmar sig är det dags att byta skidorna till löpskor och fortsätta träning mot sommaren. Som stöd för träningsverksamhet på barmark finns Hiihtoliittos Tuiskus skidskolors Sommarpaket. Paketet innehåller direktiv för ledaren, stommen för 10 st träningspass samt tillhörande material för deltagare. Paketet kostar 4 € per deltagande barn för föreningen. Rekommenderat pris för skidskolan är 75 € per deltagare. Här mer info om Tuiskus skidskolor.

Föreningarnas förhandlingsdagar 24-25.4.2020 inhiberade p.g.a. Corona

Inhiberades till följd av Corona-pandemin och de begränsningar som införts i landet.

Finlands Svenska Idrott informerar

Material från Finlands Centrum för etik inom idrotten (FCEI rf)

Finlands Svenska Idrott arbetar för en ren och trygg idrott i alla dess medlemsförbund. FSI har som målsättning att all träningsverksamhet i dess medlemsförbund och tillhörande medlemsföreningar sker på etiskt, moraliskt och socialt godtagbara hållbara grunder.

Ladda ned Finlands Centrum för etik inom idrotten (FCEI rf) flyer: Förbjudna substanser och metoder i idrotten 2020 (PDF).

FSI:s På Samma Linje -projekt erbjuder föreningsstöd och föreningsutbildning

På Samma Linje – projektet arbetar för jämställdhet och likabehandling inom finlandssvensk idrott samt för att förstärka den finlandssvenska idrottens färdigheter att motverka trakasserier inom idrott. På Samma Linje (PSL) finns till som stöd och samtalspart om er förening är under ett förändringsarbete. Stödet skräddarsys enligt behovet. Till exempel hjälper PSL föreningar i att skapa en jämställdhets- och likabehandlingsplan, introducera verktyg för att kartlägga nuläge vad gäller jämställdhet och mångfald samt genom att erbjuda skräddarsydda workshops enligt behov.

Utbildning inom följande teman erbjuds:

  1. Ökad normmedvetenhet och likabehandling
  2. Jämställdhets- och likabehandlingsplan
  3. Öka mångfalden och inkludera nyanlända 
  4. Respekt inom idrott
  5. Handlingsplan för att motverka mobbning och sexuella trakasserier

Mera info och kontaktuppgifter – https://sammalinje.fi/

Påminnelser från förra nyhetsbreven

FSSM i Lappfors 6-8.3.2020

FSSM arrangerades 6-8.3.2020 av IF Åsarna i Lappfors, Pedersöre. På tävlingsprogrammet stod:

– Fre 6.8.2020 Sprint (F)
– Lö 7.8.2020 Individuell normaldistans (K)
– Sö 8.8.2020 Stafett

FSSM-veckoslutet bjöd på vackert väder, bra stämning, en publikvänlig bana och fina tävlingar. Förhållandena och arrangemangen var, speciellt med tanke på vintern vi haft, alldeles utmärkta. Ett stort tack till alla tävlande, supporters, föreningar, funktionärer, arrangörer och övriga som möjliggjorde förbundsmästerskapen 2020!

FSSM 2020 resultat

FSSM mångsidigaste förening 2020 är Pargas IF

FSS belönade förbundets mångsidigaste förening vid FSSM i Lappfors 6-8.3.2020. Priset “Mångsidigaste förening”, värt 500,00 €, går till den förening som erövrar flest placeringspoäng under FSSM-helgen. Priset bör användas till ett idrottsligt ändamål som främjar den vinnande föreningen genom träning, utbildning eller övrig idrottslig verksamhet.

Mångsidigaste förening 2020 är Pargas IF. Andra plats går till arrangörsföreningen IF Åsarna, knappt före IF Femman, som i sin tur är knappt före Borgå Akilles.

Se hela poängtabellen här.

FSSM i skidskytte i samband med Larsmo IF:s nationella tävling 14.3.2020

FSSM i skidskytte 2020 tävlades i samband med Larsmo IF:s nationella skidskyttetävling, Mellersta Österbottens Biathlon Games, lördag 14.3.2020. Tävlingsform där förbundsmästerskapen utdelades var Snabb skidskytte (=sprint). Tävlingen som genomfördes i strålande solsken blev för övrigt förmodligen den sista egentliga tävlingen i skidsporterna inom Finland den gångna säsongen. 

Tack till arrangörerna och alla tävlanden!  Resultaten för hela tävlingen finns på Larsmo IF:s webbplats och för FSS-idrottarna på FSS webbplats.

Hiihtoliittos tränar- och serviceutbildningar samt Ampumahiihtoliittos utbildningar

Hiihtoliitto ordnar bl.a. tränarutbildningar (på finska) för längdåkning samt backhoppning och kombinerat. Kalendern för Hiihtoliittos tränarutbildningar hittas här

Ampumahiihtoliitto har publicerat tidpunkter för tränarutbildningar inom skidskytte 2020. Ta en titt på var och när du kan utbilda dig till skidskyttetränare på SAHL:s artikel: 

—-

Förmedling av er förenings evenemang och tillställningar via FSS kanaler?

Ordnar er förening tillställningar, tävlingar, motionslopp eller evenemang, som ni vill dela med er till övriga föreningar inom FSS? FSS kan förmedla information om evenemang, träningsdagar tävlingar mm. via vårt infobrev, nätsidor samt övriga kanaler. Kontakta ombudsmannen om er förening önskar informera övriga skidande Svenskfinland : wilhelm.stenbacka@idrott.fi

Hälsningar,
Wilhelm Stenbacka
vik. Grenchef FSO / Ombudsman FSS
Gjuterivägen 10, 00380 Helsingfors

Kategorier:
fss FSSM kommunikation nyhetsbrev Silvertrisse skidskytte tävling