Aktuellt

Tillbaka

av Toni Ketelä den 14.12.2016
(läst av 1348 besökare)

Ketelä: Alkutalven tilannekatsaus

Moi,

Kisakausi on ollut käynnissä hyvän tovin ja siitä vähän mietteitä.

Tuntama ja fiilis ennen kautta oli luottavainen, treenit tuntuivat hyvältä ja testeissä tuli uudet ennätykset. Näiden valossa omat tavoitteet asettui suomen tasolla siten että Suomen cup/ kotimaan kisoissa pitää pystyä taistelemaan top 3 sijoituksista ja MC kisoissa vähintään välierä paikka olisi täysin realistinen, koska kehitystä on tullut ja ukko pysynyt terveenä.

No, kauden avauksessa Vuokatissa sijoitus oli 4. täysin mitään sanomattomalla suorituksella. Sijoitus ok, kulku kisassa täysin hukassa, minuutti startista ja lihakset aivan makaroonia ja hengittäminen vaikeaa. Tämä kisa laitettiin vielä "huono päivä" kategoriaan ja nokka kohti Oloksen lumia, jossa seuraava kisa. Oloksella sama homma, ei saa tehoja ulos kropasta kun hapot nousee liian nopeasti ja maalissa oksut lumeen... Siinä sitte alkoi hälytyskellot soimaan ettei tämä ole aivan normaalia. Ensin koitettiin tilannetta paikata harjoittelun kautta tehtiin 4 päivää pitkää lenkkiä hiljaa, jotta lihaksisto hapettuisi varmasti kunnolla ja aineenvaihdun toimii. Tämä kyllä toimi niin kuin on aina minun kohdalla ollut varmin tapa laittaa kroppa balansiin, mutta jostain syystä keuhkot edelleen aivan pihalla. 

Rovaniemen suomen cup oli vuorossa ja viikko Rukan MC. Rovaniemellä tilanne oli se, että jos keuhkot ei tunnu ennen kisaa tehtävässä avaus vedossa hyvältä, en starttaa. Vuokatin ja Oloksen kisojen jälkeen olotila oli vähintäänkin huono, kun repii pari kisaa läpi hapettomassa tilassa ja siitä saatiin kroppa melko pahasti tukkoon. No en startannut rovaniemelle, koska keuhkot eivät edelleenkään toimineet. Kävin verikokeissa ottamassa kaikki mahdolliset testit, jotta selviää onko jokin virus tai bakteeri kropassa. Mitään ei löytynyt. Siinä sitten mietittiin valmentajan kanssa, että ongelmat alkoivat kun keli meni pakkasen puolelle, joten keuhkot reagoivat tällä hetkellä voimakkaasti pakkaseen. Kävin Rukan mc viikolla maanantaina Rovaniemellä tekemessä harjoituksen matolla rullasuksilla ja maksimi vauhtinessa vedossa kaikki toimi hyvin ja hengitys kulki normaalisti. Eli huoneen lämmössä ei mitään ongelmia keuhkojen kanssa. Hyvä että jotain selvisi ja pystyi tämän harjoituksen perusteella sulkemaan pois asioita, huonoa tosin oli se että ongelma liittyy kylmään ilmaan, ei oikeen sovi tämän työn kanssa yhteen. 

Rukalle sitten valmistautumaan mc kauden avaukseen hiemaan ristiriitaisin tuntein, tiedostaen sen että jossain vaiheessa kisaa tulee täys seinä vastaan. Positiivista oli se että jatkoon mentiin mutta karsinnassa tuli stadionin nuosun päältä maaliin yli 3 sekunttia tukkaan, eli aika pahasti tuli noutaja. Erä hiihdossa sitten koitettiin rimpuilla mukana sen mitä päästiin, huonoin tuloksin. Totta on se että rukan rata on raaka viimeisen kolmanneksen osalta, mutta tiedän että jos homma toimii normaalisti, on siinä paljon enemmän meno haluja. 

Rukan kisaa edeltävänä päivänä tein avaavan harjoituksen jonka yhteydessä tehtiin joka vedon jälkeen spirometria puhallukset heti kuormituksen jälkeen. Käyrät näytti sen että kun keuhkoja rasittaa, niiden tilavuus laskee yhdessä puhalluksessa 5%. Eli sitä kun hengittää useamman kerran kisan aikana ja joka hönkäsyllä sakkaa 5% niin eihän se hyvää tee. Normaalisti keuhkojen tilavuus kasvaa kun ventilaatia nousee. 

Eilen kävin tampereella Taysin keuhkolääkärin tutkittavana. Lääkärin kanssa puhuttiin juurikin tuosta keuhkojen tilavuuden heikkenemisestä ja mistä se johtuu. Keuhkojen pienet hengitystiet eivät toimi tällä hetkellä oikein vaan jokaiselle ulos hengityksellä keuhkoihin jää "vanhaa ilmaa" joka taas vie uudelta hengen vedolta sen 5% tilaa pois ja tämä on yksi syy siihen miksi ahdistaa. Toinen seikka oli se että astmalääkitys aiheuttaa sen että vatsalaukun läppä joka estää tavaran nousun takaisin suuhun reagoi samoihin aineisiin joita on astmalääkkeissä. Astmalääkkeen tehtävänä on rentouttaa/lamaannuttaa keuhkoputkien pinnallisia lihaksi ja näin olle pitää röörit mahdollisimman hyvin auki. No vatsalaukun läppä reagoi samoin, eli lamaantuu kun kisaa ennen otan avaavan lääkkeen. Tämä taas aiheuttaa sen että kun esim. tasatyöntö on hyvinkin pumppaavaa liikettä, niin se saa aikaan sen että vatsalaukusta nousee ylähengitysteihin vatsahappoa joka taas ärsyttää ja turvottaa limakalvoja, eli tukkii ylähengitys teitä jonka johdosta hengitys alkaa vinkumaan. Siinä lyhyesti mistä ongelmat johtuvat. Toki myös kuvattiin keuhkot ja poskiontelot, kuvat valmistuu ensi viikon alussa ja niistä ehkä selviää jotain lisää.

Edetään seuraavasti: Astma lääkitystä lisättiin ja vaihdettiin niin tehokkaisiin kuin mahdollista, ilman että tarvisi Wadalta tai ADT:ta anoa erivapauksia. Näiden pitäisi nyt alkaa vaikuttamaan parin viikon viiveellä siten, että myös ahtaimmat keuhko kanavat aukeavat kunnolla ja happi vaihtuu. Ja tuohon vatsahappo eli närästys  ongelmaan tulee kuuri luontoinen hoito, jonka pitäisi helpottaa tähän vaivaan. Keuhkokuvien kohtalo selviää sitten ensi viikolla.

Siinä siis lyhyesti alkukauden kooste jossa ei juurikaan käsitelty kisoja tai kisakuntoa, vaan lääketieteellisiä faktoja. Täytyy sanoa että on kohtuullisen turhauttavaa selvitellä tälläsiä asioita kisakauden alussa, kun pitäisi keskittyä kilpailemiseen. Sitä on koko kesä treenattu tavoitteellisesti ja panostettu täysillä tähän hommaan ja heti ekoissa kisoissa lyödään vastapalloon sellaisella asialla joka ei johdu harjoittulusta... Tilanne olisi eri jos olisi unohtanut käydä lenkillä, niin sillon ei auttaisi mussuttaa vaan täytyisi katsoa peiliin.

Joka tapauksessa fokus pidetään kiinni harjoittelussa ja tähdätään vuoden vaihteen jälkeisiin kisoihin. Tulevana viikonloppuna olisi pitänyt startata norjan maalla mutta nyt on ensi sijalla keuhkot ja tämän asian hoito pois päiväjärjestyksestä. Sen jälkeen hiihdetään sitten oikeasti kovaa. 

Rauhallista joulun odotusta ja menestystä uudelle vuodelle!

Tuesta kiittäen

nr. 19 vecka 5 2017

nr. 18 vecka 51 2016

nr. 17 vecka 23 2016
nr. 16 vecka 14 2016


nr. 15 vecka 8 2016

nr. 14 vecka 51 2015

nr. 13 vecka 44 2015nr. 12 vecka 27 2015

nr. 11 vecka 20 2015

nr. 10 vecka 12 2015


nr. 9 vecka 7 2015

nr. 8 vecka 3 2015

nr. 7 vecka 47 2014

nr. 6 vecka 39 2014

nr. 5 vecka 26 2014

nr. 4 vecka 22 2014

nr. 3 vecka 17 2014

nr. 2 vecka 4 2014

nr. 1 vecka 45 2013