Aktuellt

Tillbaka

av David Andberg den 23.08.2016
(läst av 1597 besökare)

Ketelä: Kesän kuulumiset

Moi,

 

Edellinen tilannekatsaus minun tekemisistä oli juhannuksen aikoihin, jolloin treeniä oli takana pari kuukautta.

 

Nyt on töitä tehty pari kuukautta lisää, joten siitä lyhyt yhteenveto tässä.

 

Edellisestä viestistä selvisi alkukauden olleen hieman epävireistä tekemistä ja otti poikkeuksellisen kauan että hommat alkoi toimimaan.

 

Juhannuksen jälkeen kunto alkoi nousemaan sille tasolle, että harjoituksista alkoi saamaan tehoja irti ja pystyi taas keskyttimään tiettyjen osa-aluiden kehittämiseen. Se on vain fakta että ennen kuin aineenvaihdunta ja palautuminen ei toimi kunnolla, on turha tehdä mitään kovaa prässiä treeneissä koska sillä saa kropan kahta kauheampaan tilaan. Onneksi maltettiin valmentajan kanssa odottaa vireen nousua, koska aikaa tässä vaiheessa oli vielä hyvinkin tehdä kovia harjoituksia kohti syksyä.

 

Heinäkuun ainoan maajoukkue leirin jätin väliin ylläksellä ja tulin vuokattiin omalle leirillä. Taisi olla ensimmäinen maajoukkueleiri jonka jätin väliin urani aikana, mutta katsottiin valmentajan kanssa tärkeämmäksi tulla vuokattiin tekemään oma leiri, jonka ohjelman pystyimme rakentamaan parhaiten minun ominaisuuksia kehittäväksi. Tässä tapauksessa leirin runko rakennettiin mattohiihtojen ympärille ja lumi tuntuman hakemiseen hiihtoputkessa. Viime kaudella matolla ei juurikaan treenattu vaikka se on todella toimiva harjoitus muoto, joten nyt pystyimme omalla leirillä tekemään useamman laadukkaan harjoituksen matolla. Matolla tehdyt harjoitukset keskittyi nopeuden kehittämiseen ja maksimi vauhdin nostoon joka taas palvelee sprintin matkavauhdin taloudellisuutta. Tällä leirillä nopeusharjoitukset toimi hyvin mutta pidemmät vedot kovalla vauhdilla oli vielä hieman tukkoisia joka kertoi siitä että aineenvaihdunta ei toimi vielä riittävän hyvin. Joten pientä hakemista oli vielä. Leirin viimeinen harjoitus hiihdettiin rullilla vuokatinvaaralle. 10 nousua joista 5 tasatyöntäen. Kyseessä siis kestävyyttä kehittävä harjoitus, ei minun suosikki treenejä nylkeä toista tuntia nousua, mutta erittäin tärkeä harjoitus tähän paikkaan. treenin jälkeen olotila hyvinkin tyhjä mutta parin päivän palauttelun jälkeen vaikutuksen kyllä huomaa.

 

Heinäkuussa Kävin myös pietarsaaressa kisaamassa rullahiihto kisat, jossa karsinta vedettiin torilla vetolaitteella 1000m, jonka perusteella määräytyi lähtöpaikka itse rullakisaan. Vetolaitteella otin tukkaan Strantvallilta 6 sekunttia ja 1sekuntti tarkoitti kisaan 5metriä takaa-ajettavaa, eli lähdin 30metriä perästä. Rulla kisassa lähdimme Luusuan Arin kanssa takaa-ajoon ja melko nopeasti oltiin kolmestaan ratkomassa kisan voittoa. Oma taktiikka kisan aikana muodostui siten, että päätin satsata kaikki paukut loppukiriin ja se toimi tällä kertaa ja voitto tuli. Kovatasoinen kilpailu järjestettiin Jaakonpäivien yhteydessä, joten yleisöä oli hyvin paikalla. Myös palkinnot oli hyvät kun voittaja pokkasi 1000€ toinen 500€ ja kolmas 300€. 

 

Elokuun alussa oli vuorossa liiton toiset testit jyväskylässä. Toukokuun testit oli hieman alakanttiin huonon vireen johdosta, mutta nyt oli toinen ääni kellossa. 

Puntti testeissä napsui omat ennätykset jokaisessa liikkeessä, jotka ovat kyykky, sotilaspenkki, leuanveto ja kevennyshyppy. näistä mitataan siis kiihtyvyysanturilla watit, eli paljonko pystyy tehoa tuottamaan. kyykyssä painoa tangossa 90kg, penkissä 45kg ja hyppy ja leuanveto omalla painolla. Penkistä mitataan myös maksimit, josta myös nousi ennätys 110kg

Mattohiihdoissa nopeustestissä oli myös kulkupäivä kun paransin omaa enätystä 2sekunnilla, eli 35km/h vauhtia pysyin matolla 22sekunttia, tyylinä tasatyöntö. 

Hapenoton testissä millit oli samalla tasolla kun viime kauden lokakuussa, eli 65millit ja ventilaatio 220litraa/minuutissa. Hapenotto on minulle ok tasolla, sitä yritettiin viime kaudella nostaa ja vähän myös nousi, joten se on nyt säilynyt samoissa lukemissa. Normaali matkan hiihtäjät puhaltaa tässä testissä keskimäärin 75, Sprintterit 67milliä.

 

Eli testit meni ennätys tuloksin läpi, tähän aikaan kautta ei ehkä noin kovia lukemia vielä olisi tarvinnut tulla, mutta pyritään siihen että tasoja saadaan vielä syksyyn mennessä hilattua ylös päin.

 

Tällä hetkellä olen vuokatissa maajoukkue leirillä ja leirin teema on nopeus/tehontuoton kehittäminen, eli viiteen päivään tehdään 4 laatuharjoitusta, jonka tarkoituksena on nostattaa kilpailu ominaisuuksia talvea kohti. Nyt on pari päivää nakutettu ja 2 ensimmäistä tehoa on mennyt hyvin, tärkeää tälläisellä teholeirillä on hoitaa huoltavat harjoitukset hyvin, jotta paikat kestää rapata monta kovaa harjoitusta putkeen.

 

Saman tyylisiä leirejä tehdään syksyn mittaan 4 kappaletta, joista tämä on ensimmäinen. 

 

Viime kauteen nähden tehoja tulee huomattavasti enemmän niin kotiharjoittelussa kuin maajoukkueleireillä, joten omat odotukset on korkealla kilpailuvauhtien kohoamisen suhteen. Ensimmäinen kisa käydään loka-marraskuun vaihteessa vuokatissa, joten siellä näkee sitten hieman suuntaviivoja että mihin ollaan matkalla.

 

Muutamaan sanaan kiteyttäen, hyvin kulkee ja treenaaminen on haukaa kun on kulkua. Se on varmaa että vielä on edessä niitäkin päiviä että ei niin kuljekkaan ja tuntuu ettei mistään tule mitään. Mutta pyritään minimoimaan huonot harjoitukset ja pysytään terveenä.

 

Päivittäistä tekemistäni voitte seurata näistä somekanavista:

 

http://www.toniketela.fi/ 

https://twitter.com/tketela?lang=fi

https://www.instagram.com/tketela/

 

Twitter voit seurata joko kotisivujeni kautta tai suoraan twitteristä.

Twitterissä ja Instagramissa toimin nimellä @Tketela 

Kannattaa käydä zekkaamassa insta tai twitteri niin selviää vielä paremmin mitä touhutaan.

 

Tuesta kiittäen!

nr. 19 vecka 5 2017

nr. 18 vecka 51 2016

nr. 17 vecka 23 2016
nr. 16 vecka 14 2016


nr. 15 vecka 8 2016

nr. 14 vecka 51 2015

nr. 13 vecka 44 2015nr. 12 vecka 27 2015

nr. 11 vecka 20 2015

nr. 10 vecka 12 2015


nr. 9 vecka 7 2015

nr. 8 vecka 3 2015

nr. 7 vecka 47 2014

nr. 6 vecka 39 2014

nr. 5 vecka 26 2014

nr. 4 vecka 22 2014

nr. 3 vecka 17 2014

nr. 2 vecka 4 2014

nr. 1 vecka 45 2013